Perfect project

The New York Residence

The New York Residence is ontworpen door de architect Stephen Bates van het Londense architectenbureau Sergison Bates en heeft zijn naam te danken aan de nabije New York kaai. Het 80m lange gebouw, gelegen aan het Kattendijkdok, is even uniek als de ligging. Het heeft de uitstraling en het uitzicht van een robuust pakhuis wat volledig past in deze maritieme context. De afwerking echter is kwalitatief zeer verfijnd waardoor het dan weer de allures krijgt van een statige woning.

De 70 appartementen zijn ruim, stijlvol en afgewerkt tot in de kleinste details. Er is gebruikt gemaakt van kwalitatief hoogstaande materialen en er is voldoende ruimte gelaten om je leefruimte te personaliseren naargelang je eigen woon- en leefwensen. De appartementen zijn energiezuinig en voorzien een maximum aan natuurlijk daglicht door gebruik te maken van grote raampartijen.


Stijlvolle architectuur, hoogst kwalitatieve afwerking en een uitzonderlijke locatie gaan hier hand in hand


De meeste appartementen hebben zowel een buiten- als binnenterras. Het zijn ruime ‘doorzon’ appartementen waar je ’s ochtends kan ontbijten bij de eerste zonnestralen maar ook ’s avonds kan genieten van de laatste zon. De ruime terrassen, de “loggia’s”, zijn overdekt en bieden beschutting tegen felle wind of overmatig zonlicht. Ongeacht de seizoenen kan je in alle intimiteit en verscholen genieten van het buitenleven, midden in de stad. Een boek lezen, ongestoord relaxen, of gewoon genieten van het magnifieke uitzicht op het dok enerzijds en de binnentuin anderzijds. Dit is residentieel wonen met het comfort van een appartement.

Een riante binnentuin vormt het groene hart van het complex. Via de arcades loop je recht vanuit de levendige stad in deze oase van rust. Op het dakterras kan je genieten van de buitenlucht, en van het fantastisch uitzicht op de ruimere omgeving.

Perfect project

The New York Residence

De residentie is gelegen op korte afstand van tal van voorzieningen. Ook de gemeenschappelijke ruimten zoals een binnentuin en een dakterras bieden een antwoord op maat van het moderne stadsleven.

Dankzij een uitstekende isolatie en het gebruik van een BEO-veld in combinatie met een warmtepomp, worden de woningen op een duurzame manier verwarmd en gekoeld doorheen de seizoenen.

Door het gebruik van kwalitatief hoogstaande materialen is het gebouw ontworpen om de tand des tijds vlot te doorstaan. Dit project staat garant voor aangenaam wonen tijdens alle fases van het leven.

  • COMFORT

    Op zoek naar een alternatief voor de dagelijkse files? Kies dan voor een comfortabele woonoplossing in de stad op korte afstand van tal van voorzieningen zoals horeca, cultuur, winkels en openbaar vervoer. In een mum van tijd kan je je verplaatsen van thuis naar het werk of naar een afspraak in het centrum van de stad. Wonen in een stad biedt een gevoel van geborgenheid en veiligheid.

    Comfortabel wonen draagt bij tot een algemeen gevoel van geluk, houvast en zekerheid. Licht en ruimte spelen hierbij een voorname rol. Ook het kunnen benutten van gemeenschappelijke ruimten zoals een binnentuin en een dakterras bieden een antwoord op maat van het moderne stadsleven.

    Behoeften van vandaag kunnen in de toekomst echter veranderen. Bij het uittekenen van dit project is veel aandacht besteed aan flexibiliteit en diversiteit. Er zijn verschillende woningtypes die onderling combineerbaar zijn, je bepaalt zelf hoe je wil wonen. De appartementen zijn toegankelijk voor rolstoelen, de badkamers zijn ruim. Een optimale temperatuur wordt verkregen dankzij de vloerverwarming -en koeling en de aanwezige sunscreens.

  • SUSTAINABILITY

    Dit project ambieert een certificatie met rating “outstanding” volgens BREEAM, een internationale standaard voor duurzaam bouwen. Om deze hoogste rating te behalen moet er voldaan worden aan een aantal strenge eisen op gebied van energie en ecologie. Tevens moet er gebouwd worden op een zorgzame en verantwoorde manier. De keuze van lokale materialen en het herwerken van afval zijn hier zeer belangrijk.

    Een hoge energieprestatie, en aldus een laag energieverbruik, wordt gegarandeerd door een uitstekende isolatie van de gevels en het dak, en het gebruik van een BEO-veld in combinatie met een warmtepomp. Zo worden de woningen op een duurzame manier verwarmd en gekoeld doorheen de seizoenen. Via een energiemonitoringsysteem zal het energieverbruik kunnen opgevolgd worden.

    Naast energie wordt ook veel aandacht besteed aan optimaal daglicht, door hoge plafonds (2m80), en aan gezonde binnenlucht door het gebruik van duurzame afwerkingsmaterialen die bovendien ook nog voldoen aan strenge akoestische normen. Verder worden met de binnentuin en het groendak ecologisch waardevolle elementen toegevoegd die eveneens zorgen voor een buffering van het regenwater.

    Elektrische oplaadpunten voor fietsen en wagens, rolstoel-toegankelijkheid en de nabijheid van duurzame transportalternatieven, zoals de nieuwe tramlijn, lijken misschien details maar zijn eveneens belangrijke aspecten in het kader van duurzaamheid en levenslang wonen.

  • FUTURE

    Duurzaamheid gaat echter nog veel verder en vertaalt zich ook naar toekomstwaarde van een gebouw.

    Dit wordt vooral bepaald door het gebruik van kwalitatief hoogstaande materialen die levenslang meegaan maar ook door ervoor te zorgen dat de nodige voorzieningen, zoals een ruime badkamer en meerdere toiletten, aanwezig zijn.

    Even belangrijk is dat het gebouw de juiste uitstraling heeft die de tand des tijds vlot doorstaat. Naast comfortabel wonen staat dit project immers garant voor levenslang aangenaam wonen tijdens alle fases van het leven.

Perfect architecture

Duurzaam & zorgzaam bouwen

De Engelse architect Stephen Bates van Sergison Bates Architects is één van de architecten van dit prestigieus project. Hij studeerde in de Engelse havenstad Liverpool en is gecharmeerd door Antwerpen en zijn haven. We peilden naar zijn visie op wonen in een stad en naar zijn inspiratie voor The New York Residence.

Lees het interview »

Dit project kwam tot stand in samenwerking met Bovenbouw en Bulk architecten. Hoe verliep deze interactie?

CIP bracht een aantal architectenteams samen om dit stadsblok uit te tekenen, wat absoluut zinvol is. Het is tenslotte een vrij grote stadsblok en het is belangrijk dat er voldoende samenhang is waardoor het gebouw natuurlijk aanvoelt. In de beginfase wisselden we voornamelijk ideeën uit over het gewenste karakter en de uitstraling van het gebouw. Geleidelijk aan evolueerde dit van aparte concepten tot een samenhangend verhaal. Wij zijn verheugd om als buitenlands architectenbureau te mogen meewerken en een extra dimensie te kunnen toevoegen.

Als Brit, hoe vertrouwd bent u met Antwerpen?

We kennen de omgeving zeer goed, we hebben eerder nog een werk ingediend rond het Red Star Line Museum waardoor we ook zeer vertrouwd zijn met het Master Plan voor het Eilandje. Ik heb iets met havensteden zoals Kopenhagen en Hamburg maar ben vooral gefascineerd door de stad Antwerpen en de machtige combinatie van een historisch centrum met een havengebied dat meer en meer de stad insluipt. We zijn ons bewust van de grote verantwoordelijkheid om hier een stadsblok neer te zetten, met respect voor het historisch belang van het gebied en de transformatie van havengebied naar woongebied.

Hoe zorg je ervoor dat dit gebouw past in de omgeving?

We streefden naar het idee om een soort pakhuis neer te zetten, een beetje wat je zou verwachten in deze havenomgeving: sterk en robuust maar toch met de kwaliteiten van een residentiële mansion. We keken naar de bepalende omgevingsfactoren zoals het nabije water van de dokken en de herkenbare ‘Cadix’ sfeer met kasseien en de typische bedrijvigheid die eigen is aan een haven.

Het imposante gebouw zal een uithangbord zijn voor de Cadix wijk. Het wordt een groot stadsblok gebouwd met grote oranjerode bakstenen. Bij het ontwerpen hebben we rekening gehouden met het feit dat dit gebouw er over 200 jaar nog staat. Het is ontworpen om een leven lang in te wonen maar de specifieke rechthoekige vorm biedt in de verre toekomst nog een brede waaier aan mogelijke andere bestemmingen.

 

Kan je de sfeer en de filosofie van The New York Residence beschrijven?

The New York Residence is een 80 meter lang gebouw dat ligt aan het water. Het heeft een soort van primitief karakter met een sterke nadruk op vakmanschap. Het moet aanvoelen als een gebouw dat zorgvuldig werd neergezet, met veel oog voor detail. Elke architect zet zijn eigen stempel op zijn werk maar in dit project is ons kenmerk ondergeschikt aan de context. Architectuur is emotie, geen exacte wetenschap. We willen een bepaalde atmosfeer creëren en een plaats waar mensen comfortabel kunnen leven en zich thuis voelen. Licht en uitzicht zijn belangrijk: de arcades op het gelijkvloers en het ‘doorzicht’ in de appartementen linken de binnenplaats met stad en water.

Het gehele project ademt ook een sfeer uit van een kleine microkosmos binnen de stad: verschillende generaties en woonvormen samengebracht in een uniek project.

Kan je een aantal speciale troeven uitlichten?

De gevel is licht golvend en leent zich daardoor uitstekend tot inpandige balkons of “loggia’s” die bescherming bieden tegen blootstelling aan weerelementen en buitenstaanders. Eigenlijk noem ik het liever een buitenkamer, een verlengstuk van de binnenruimte maar met een maximaal buitengevoel. Ik ben ervan overtuigd dat mensen hier optimaal gebruik van zullen maken, het leent zich tot zoveel meer dan gewoon even een sigaret roken of snel een frisse neus halen.

Ook het groene aspect is natuurlijk belangrijk

Inderdaad en dit is veelomvattend: het gaat over het nemen van verantwoordelijkheid in de keuze van materialen en bouwtechnieken. Daarnaast gaat het ook over groenvoorziening voor de bewoners om op een prettige manier te kunnen ontspannen.

Voor zover mogelijk binnen het bestaande plan, hebben we een grote groene binnenplaats voorzien waar we volop inzetten op maximum zonlicht. Naast groenvoorziening hechten we ook belang aan het sociale aspect en gemeenschappelijke ruimten wat het leven in de stad aangenaam maakt. Daarom hebben we ook een dakterras voorzien voor de bewoners van the New York Residence.

©2017 CIP | Construction & Investment Partners N.V. | Powered by hooox